3 dagen
€ 1950

Basiscursus Appreciative Inquiry

Basiscursus Appreciative Inquiry

Maak uitgebreid kennis met Appreciative Inquiry tijdens de 3-daagse basiscursus. Het is een van de langstlopende cursussen over Appreciative Inquiry in Nederland en de inhoud ervan is gebaseerd op de Foundation Course van Case Western reserve University waar Appreciative Inquiry is ontwikkeld.

Inhoud cursus

Appreciative Inquiry (AI) is een waarderende aanpak van organisatieverandering en -ontwikkeling. AI richt zich op het samen onderzoeken wat er werkt, waar mensen meer van willen zien en op het realiseren van verandering. Tijdens deze cursus maak je kennis met de theorie en werkwijze van AI. Je leert problemen te vertalen naar ambities, mensen te betrekken bij verandering en waarderende vragen te stellen. We oefenen veel tijdens de cursus en deelnemers krijgen de gelegenheid om eigen casuïstiek in te brengen. Met de kennis die we je aanreiken kun je beginnen AI in de praktijk toe te passen. Je ontvangt bij de cursus ons nieuwste boek ‘Veranderen met Appreciative Inquiry’. Waarom en voor wie? Ben je adviseur, manager, coach of facilitator en wil je op een betrokken en waarderende manier invulling aan verandering geven, dan is dit een cursus voor jou. Met de kennis en kunde die we je aanreiken ben je in staat om appreciative inquiry zelfstandig toe te passen in jouw werk. Je ontvangt bij de cursus een theorie- en werkboek over AI. Deze cursus is perfect voor jou als je:
 • een andere aanpak voor vernieuwen wilt
 • probleemdenken wilt inwisselen voor perspectiefdenken
 • wilt leren over de kracht van waarderen
 • de kwaliteit van gespreksvoering wilt verbeteren
 • wilt bijdragen aan een coöperatieve en betrokken manier van veranderen

Resultaat

In deze cursus raak je meer en meer bekend met appreciative inquiry, ofwel waarderend onderzoeken. Ook leer je om het toe te passen in jouw werkpraktijk. Na deze basiscursus:
 • heb je kennisgemaakt en gewerkt met de principes van AI
 • heb je AI toegepast in je eigen praktijk
 • heb je AI toegepast als model voor gespreksvoering
 • heb je kennis voor het opstellen én uitvoeren van een eenvoudig procesontwerp voor actieonderzoek

Meer informatie?

Wil je meer weten over deze cursus? Neem dan contact op met Robbert.

robbertmasselink robbertmasselink@aigilde.nl

Cursus data

Cursus vind plaats op: 18 sep 2024 19 sep 2024 31 okt 2024
Cursus vind plaats op: 12 nov 2024 13 nov 2024 10 dec 2024

3 daagse cursus

De basiscursus over appreciative inquiry bestaat uit 3 dagen. Iedere dag gaan we effectief en praktijkgericht aan de slag om het beste uit de cursus te halen. Op dag 1 richten we ons op een waarderende grondhouding: een basishouding waarbij je van het positieve uitgaat. Op dag 2 gaan we in op waarderend veranderen. De derde dag bestaat uit praktijkreflectie. In de volgende tabbladen is het programma per dag verder uitgewerkt.

 1. introductie van de achtergrond, principes en fasen van AI
 2. Oefeningen in communicatie – een relationele kijk op communiceren en veranderen
 3. Nadere uitleg over AI
 4. Waarderende gesprekken – oefenen met de veranderdialoog
 5. Reflectie
 1. Verdiepen in de theorie appreciative inquiry
 2. Een onderzoeksproces ontwerpen
 3. Oefenen met het 4D-model
 4. Vertaalslag naar de praktijk van de deelnemers – praktijkopdracht
Na de tweede dag krijg je tijd en ruimte om te experimenteren in de eigen praktijk.
 1. Praktijkervaringen met elkaar delen
 2. Verdieping 1: het belang van waarderen
 3. Verdieping 2: van positief naar generatief – oefenen met het stellen van generatieve vragen

Deze cursus wordt gegeven door:

Robbert MasselinkRobbert is organisatieadviseur, onderzoeker en trainer. Hij begeleidt bestuurders en managers bij ontwikkelingsvragen op het snijvlak van strategie, organisatie en verandering.

Robert Paul SchwippertRobert Paul is als management consultant, trainer en groepsfacilitator gefascineerd door de vraag hoe effectieve samenwerking tussen individuen, teams en organisaties gestalte krijgt.

Nathalie HugenholtzNathalie is ongedwongen, rustig en onderzoekend. Ze is geïnteresseerd in wat mensen beweegt en hoe zij relaties vormgeven.
Marco van RossumMarco richt zich op het ontwikkelen van mensen, teams en leiders vanuit de overtuiging dat mensen en hun kwaliteit van samenwerken bepalend zijn voor het succes van organisaties.
En een aantal van onze externe docenten. Bekijk onze brochure!

Ervaringen

Het verhaal van Marieke te Plate

In deze opleiding heb ik de groep als een grote bijdrage ervaren. In het begin was het aftasten, maar het is een hele leuke energieke groep geworden met veel humor.De groep is heel divers met mensen die een eigen bedrijf hebben, coaches en adviseurs die intern werken of voor andere organisaties, maar ook een manager en directielid deden mee. Ze komen uit sectoren waar ik normaal weinig mee in aanraking kom en die veel toevoegen aan mijn ervaring en kennis.

Meer lezen
282Basiscursus Appreciative Inquiry