15 augustus 2019

Wat is appreciative inquiry?


Wat is appreciative inquiry? Die vraag kunnen wij kort en bondig voor je beantwoorden. Appreciative inquiry (hierna: AI) is dé manier om je organisatie verder te verbeteren en te laten groeien middels een strategie die gericht is op positieve ontwikkeling van binnenuit. Dat is de betekenis in een notendop.

Ben je benieuwd naar wat AI voor jouw organisatie kan betekenen? AI Gilde is specialist op dit gebied. Wij helpen organisaties nieuwe hoogten te bereiken met deze methodische aanpak die gestoeld is op de positieve ervaringen, kennis en skills van de eigen mensen.

 

Appreciative inquiry wordt toegepast bij de beste multinationals

De stijgende populariteit van appreciative inquiry is eenvoudig te verklaren: AI werkt. Diverse multinationals passen deze methode met succes toe en hebben dankzij AI verbeteringen gerealiseerd waaraan soms al jaren gewerkt is.

Je hoeft geen multinational te zijn om van de voordelen te profiteren en dat is de reden dat de waarderende aanpak in tal van andere organisaties wordt toegepast. Op steeds meer plekken in het bedrijfsleven, maar ook in de publieke sector zoals bij overheden, scholen en non profit organisaties wordt appreciative inquiry toegepast.

AI kreeg wereldwijde bekendheid nadat voormalig VN-leider Kofi Annan in interviews sprak over hoe hij gebruik had gemaakt van appreciative inquiry om verandering binnen de Verenigde Naties te bewerkstelligen. Deze opvallende resultaten droegen bij aan zijn status van bruggenbouwer en succesvol hervormer.

Anders dan bij veel andere methoden zoekt AI naar de kracht van binnenuit: naar ideeën, potentieel, innovatie en kennis die al in de organisatie aanwezig zijn, maar nog niet tot volle wasdom zijn gekomen. Dit verklaart direct waarom AI zo relevant is voor vrijwel elke organisatie, omdat het positief bevestigt wat mensen al doen en kunnen. De invulling ervan is concreet en wordt geheel op maat gemaakt door de eigen mensen.

 

Hoe werkt AI precies?

Mocht je nog niet bekend zijn met de term “appreciative inquiry”, dan kan het zijn dat je wellicht al wel gehoord hebt van de Nederlandse term: “waarderend actieonderzoek”.

Zoals veel andere methoden, is ook deze gericht op het realiseren van verandering en verbetering. Bij AI staan echter niet de invloeden van buitenaf centraal; de aanpak is daarentegen gericht op het maximaal benutten van het potentieel dat in een organisatie aanwezig is. Hoe? Door op positief opbouwende wijze op zoek te gaan naar kansen en mogelijkheden en deze te verbinden aan de wensen, ideeën en talenten van de mensen zelf.

Met andere woorden: organisatorische en menselijke ambities komen samen in waarderend actieonderzoek. De sleutel is namelijk dat het management, de medewerkers en andere stakeholders vanuit zichzelf willen bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie. Is de beste manier dan niet om hen dit te laten doen vanuit hun eigen kern, ervaringen, krachten en vaardigheden?

 

Aandacht voor ieder individu

Appreciative inquiry wil aandacht geven aan ieder individu en uitnodigen tot actieve deelname aan de verandering. Iedereen zal zich gehoord en gewaardeerd voelen door het verhaal dat hij of zij inbrengt.

Elk afzonderlijk verhaal kan leiden tot nieuwe dialogen en inzichten. Door deze uitnodiging zullen medewerkers gemotiveerd zijn, ervaren dat zij daadwerkelijk bijdragen aan verbetering en ownership durven te pakken.

 

Onze specialisten introduceren AI in jouw organisatie

Klinkt appreciative inquiry als iets dat ook jouw organisatie verder kan brengen? Het AI Gilde biedt een unieke appreciative inquiry training.

Onze professionals beschikken over jarenlange ervaring op het gebied van werken met AI. Zij helpen jou om merkbare verbetering te realiseren op een manier die door iedereen gedragen wordt.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Wij vertellen je graag in een persoonlijk gesprek hoe wij met onze AI coaching ook jouw organisatie naar een nog hoger niveau kunnen tillen.

Wat is appreciative inquiry?