Masterclass orde in de chaos brengen
Stel, je wordt uitgenodigd om een team te helpen dat een conflict heeft met zijn manager. Je bereidt een strak programma voor en gaat aan de slag. Tijdens de bijeenkomst blijkt dat eigenlijk geen sprake is van een conflict. Wat is er wel aan de hand? Er gebeurt in korte tijd zoveel in de omgeving van het team, dat teamleden het gevoel hebben in chaos te leven. En er is geen tijd om hier samen betekenis aan te geven. De teamontwikkelsessies creëren de ruimte om samen te onderzoeken wat er nou eigenlijk echt aan de hand is om orde in de ‘chaos’ te scheppen. De teamleden en de manager komen dichter bij elkaar, begrijpen elkaar beter, en bedenken samen praktische handvatten om verder te komen.
Zomaar een praktijkvoorbeeld uit het leven van een van de begeleiders van deze masterclass. Robbert Masselink en Barbara van Kesteren wisselen in gesprekken met elkaar verschillende van dit soort voorbeelden uit. Van ervaringen met klanten die ‘chaos’ ervaren door gelijktijdige veranderingen in hun organisaties en daarbuiten. Omdat de wereld flink in beweging is. Tegelijkertijd is er binnen organisaties weinig tijd voor het gesprek hierover. Over essentiële vragen die mensen bezighouden, zoals ‘Hoe gaat het eigenlijk met ons? Zijn we nog op de goede weg? Wat gebeurt er om ons heen? Hoe gaat het tussen ons? Wat zijn we eigenlijk aan het doen?’ Zij zien dat mensen in organisaties de spreekwoordelijke sleutels onder het licht van de lantaarnpaal zoeken, maar liggen ze daar wel?
Wat doe je als adviseur of begeleider als je wordt uitgenodigd om te helpen?
Wat neem je mee uit de masterclass?
- Inzicht in de wisselwerking tussen micro- en macro-thema’s die spelen tussen samenleving, organisatie, team en individu;
- In gesprek kunnen brengen van de onrust en onzekerheid, en van de emoties en gevoelens, die in teams spelen;
- Omgaan met spanningsvelden en hoe de spanning op te zoeken om samen verder te komen;
- Kennis van defensiemechanismen, zoals projectie, en hun werkzaamheid;
- Aandacht voor de relationele aspecten in teams;
- De kunst van goede gesprekken voeren die direct beweging creëren;
- Mogelijkheden om je focus als begeleider te verleggen.
Je wilt deze masterclass volgen om:
• De onrust als een waardevol instrument te leren zien en gebruiken in teamgesprekken; • Jouw (waarderend) onderzoek in het leven van groepen of teams te verdiepen; • Bij te dragen aan het versterken van relaties binnen de organisatie(s) waar jij werkt of die je faciliteert; • Een team bewust te maken van wat ‘buiten’ speelt, welke impact de buitenwereld heeft op een team, en hoe deze te vertalen naar binnen toe; • Oog te krijgen of houden voor soms hele basale (groeps)thema’s die in de praktijk vaak onvoldoende aan bod komen.Cursus data
Masterclass vindt plaats op: 7 mei 2025 | Vrieslantlaan 6, Utrecht | Tijd: 9.30 - 17.00 uur | Direct aanmelden |
Inhoud:
1. Introductie aan de hand van praktijkverhalen
2. Praktijkverhalen van deelnemer
3. Intermezzo 1: Een stukje theorie over complexe sociale dynamiek
4. Onderzoeken door vragenstellen
5. Intermezzo 2: Een stukje theorie over gevoelens, emoties, weerstanden en affectieve praktijken
6. Vertaalslag maken naar de praktijk van de deelnemers
Theoretische basis van de masterclass
• Appreciative Inquiry
• Complexiteitsdenken
Deze masterclass is een co-productie van Al Gilde en het Instituut voor Interventiekunde
• Je hebt enkele jaren ervaring met het begeleiden van teams;
• Je hebt ervaring met het toepassen van actieonderzoeksmethoden, zoals Appreciative Inquiry.
Inschrijven voor de
Masterclass orde in de chaos brengen
Voor meer informatie of om je aan te melden, stuur een e-mail naar: wiesje@hetzuiderlicht.nl of geef je op via de website van het AI Gilde.