7 maart 2020

Wat is moreel leiderschap?

Moreel leiderschap is een van de meest ongrijpbare aspecten van leidinggeven. Het is niet zo dat je moreel leiderschap niet kunt aanleren. Het is wel zo dat sommige mensen dit van nature meer hebben dan anderen. Anderen hebben het helemaal niet. De afgelopen jaren is de kijk op moreel leiderschap behoorlijk veranderd.

Iemand die wij nu als een goede of geboren leider beschouwen, is iemand die moreel leiderschap toont. Lang niet iedereen die moreel leiderschap laat zien is zich hiervan overigens ten volle bewust, voor hen is het vanzelfsprekend. Voor anderen is het iets waar zij nadrukkelijk bij moeten stilstaan en dat ze doelbewust moeten toepassen.

Maar wat is moreel leiderschap? Wat heb je eraan en hoe kun je de morele leider in jezelf ontwaken en aanwakkeren?

De definitie van moreel leiderschap


Moreel leiderschap betekent dat je je bewust bent  van de kernwaarden die voor jou belangrijk zijn en dat je hier bewust en actief naar handelt. Het gaat hier om specifieke waarden, namelijk om de waarden die gaan over wat ‘goed’ en ‘slecht’ is. Je bekent  daarmee duidelijk kleur richting anderen, wat door hen als authentiek kan worden gezien , drukt je stempel op de organisatie en straalt deze waarden uit door ze voor te leven..

Wat moreel leiderschap concreet is, verschilt per persoon. Moreel leiderschap geeft geen invulling aan waarden, maar gaat puur uit van het bewust handelen en leidinggeven volgens bepaalde waarden.

Men kan dan ook niet alleen op basis van moreel leiderschap stellen dat iemand een goede of juist slechte leider is: daarvoor kent het leiderschap te veel verschillende aspecten. Goed moreel leiderschap is in zekere zin ook subjectief: wat voor de een belangrijke kernwaarden zijn, zijn voor de ander geen prioriteit.

Wat de een bovendien kan beschouwen als deugdelijke waarden, kan door een ander als onwenselijk worden beschouwd.

Maar toch wordt iedere leidinggevende beter van het toepassen van moreel leiderschap. Dit is waarom.

Waarom moreel leiderschap je een beter leider maakt

Moreel leiderschap zorgt voor een duidelijk kompas en wel een moreel kompas. Voor jezelf en voor anderen. Het geeft je houvast in je leiderschapsstijl.

Omdat je voor jou belangrijke en gedefinieerde kernwaarden als uitgangspunt neemt, zul je eenvoudiger en daadkrachtiger beslissingen kunnen nemen omdat je jouw moreel kompas als leidraad hebt. Je zult daadkrachtiger maar ook transparanter leiding kunnen geven.

Voor jouw (personeel of teamleden) mensen/medewerkers? brengt dit ook voordelen met zich mee. Je zult je namelijk manifesteren als een duidelijke, rechtlijnige en betrouwbare leidinggevende. Moreel leiderschap zorgt er uiteraard niet voor dat iedereen het altijd met je eens is of dat je nergens weerstand zult ervaren. Het zorgt er wel voor dat jij gezien zult worden als een consequente leider.

Iemand die zijn of haar beslissingen neemt met een duidelijke visie en iemand die bovendien stabiel is. Jouw mensen weten wat zij aan je hebben. Jouw stijl van leidinggeven is betrouwbaar, begrijpelijk en voorspelbaar.

Moreel leiderschap kan andere aspecten van jouw leiderschap versterken

Wanneer moreel leiderschap goed wordt toegepast, kunnen andere sterke eigenschappen en aspecten van jouw leiderschap worden versterkt.

Daadkrachtigheid, benaderbaarheid en charisma zijn allemaal voorbeelden van goede eigenschappen die nog beter naar voren kunnen komen wanneer je moreel leiderschap goed toepast. Het mooie aan deze manier van leidinggeven is dat je hiermee anderen kunt inspireren en motiveren. Je kunt jouw kernwaarden uitdragen binnen de organisatie en deze op organische wijze implementeren in de werkcultuur.

Goede morele leiders hebben gezag en een gunfactor, zeker wanneer hun waarden in lijn liggen met die van hun medewerkers. 

Lees ook over: Zo eenvoudig is moreel leiderschap niet

Investeer in jouw leiderschap

Wil je jouw moreel leiderschap of dat van je team ontwikkelen?

Neem dan contact met ons op.

Wat is moreel leiderschap?