IAF-jaarcongres: Grenzeloos faciliteren

Het IAF-jaarcongres: Grenzeloos faciliteren was een bijzonder geslaagde dag met mooie, interessante, leerzame, uitdagende en plezierige workshops voor interne en externe facilitators. Hoe breng je dat in praktijk als je voor een dilemma wordt gesteld?

[/et_pb_text]

Vorige week vond alweer de 12e IAF Nederland conferentie plaats. Een bijzonder geslaagde dag met mooie, interessante, leerzame, uitdagende en plezierige workshops voor interne en externe facilitators. De eerste workshop die ik bezocht ging over integriteit, hoe breng je dat in praktijk als je voor een dilemma wordt gesteld? In groepjes werden we uitgedaagd om rondom enkele dilemma’s keuzes te maken en daarna te onderzoeken welke waarde(n) leidend waren in je keuzes. Een mooi leerpunt was dat mijn geleefde waarden, hoe maak ik keuzes in de praktijk, afweken van mijn gekozen waarden.

Virtuele tools

De 2e workshop die ik bezocht ging over een totaal ander onderwerp: virtuele tools. Ik ben een leek op dit gebied en benieuwd hoe je het internet inzet bij het faciliteren van groepen. Joitske Hulsebosch van Ennuonline liet in korte tijd verschillende toepassingsmogelijkheden de revue passeren voor brainstorming, leeromgevingen en twitter-gebruik. Erg leerzaam, ik ga er zeker een aantal uitproberen.

Grenzeloze Interactie

In de 3e workshopronde gaven Rob van Ham en ik de workshop Grenzeloze Interactie. De deelnemers kregen bokshandschoenen uitgereikt en gingen met elkaar op de vuist. Ze onderzochten hun interactiepatronen in situaties onder geringe stress. Door verschillende oefeningen kwamen ze meer in het spel en werd de interactie wat ontspannender. De tijd vloog voorbij en ineens was het kwart over 5. “Heerlijk om na zo’n lange dag je even te kunnen uitleven”, aldus een samenvatting van één van de deelnemers.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Het waarderend werkboek

Het nieuwe waarderend werkboek komt er aan

Met trots kunnen we je melden dat in het najaar het waarderend werkboek in een volledige ‘nieuwe jas’ verschijnt. Het werkboek bestaat nu alweer bijna 10 jaar en is uitgegroeid tot eenå standaardwerk voor het toepassen van appreciative inquiry in de praktijk. Het wordt niet alleen door veranderaars, coaches, adviseurs, opleiders en managers gebruikt, ook in opleidingen is het boek niet meer weg te denken. Het boek, uitgebracht in 2011 door Gelling Publishing, is op managementboek.nl een echte ‘evergreen’ met maar liefst 225 dagen in de top 100 en een 40e plaats als toppositie.

Read More »

Intervisie en coaching

Er zijn tal van manieren om in een organisatie te zorgen voor verbetering. Het inschakelen van externe kennis is daarbij een beproefde methode. Dit kan

Read More »
moreel leiderschap

Wat is moreel leiderschap?

Moreel leiderschap is een van de meest ongrijpbare aspecten van leidinggeven. Het is niet zo dat je moreel leiderschap niet kunt aanleren. Het is wel

Read More »