Boeken en publicaties

Waarom zou je als manager of als medewerker in een bedrijf de moeite nemen om positief, waarderend naar de organisatie en naar de mensen om je heen te kijken?

Waarderend organiseren (appreciative inquiry) gaat verder dan alleen jezelf of een ander een plezier willen doen. Het gaat niet om de ontkenning van tekortkomingen, omdat je niet eerlijk naar problemen zou willen kijken… Het gaat erom dat je voor de voortgang, de ontwikkeling en vernieuwing van je bedrijf een aanpak kiest die écht werkt. Een aanpak die zo goed werkt omdat hij optimaal aansluit bij de manier waarop individuele en groepen mensen functioneren.

De adviseurs van het AI Gilde publiceren regelmatig  boeken, artikelen, publicaties en andere bijdragen over appreciative inquiry, actie onderzoek en relational change. U kunt deze hier bestellen of downloaden.

Boeken

Veranderen met appreciative inquiry

De opvolger van het waarderend werkboek! Verwacht: November 2020.
Reserveer het boek alvast op de website van de uitgever: www.businezz.nl.

Handboek appreciative inquiry

Waarom zou je als manager of als medewerker in een bedrijf de moeite nemen om positief, waarderend naar de organisatie en naar de mensen om je heen te kijken?

Ons handboek appreciative inquiry over waarderend organiseren (appreciative inquiry) gaat verder dan alleen jezelf of een ander een plezier willen doen. Het gaat niet om de ontkenning van tekortkomingen, omdat je niet eerlijk naar problemen zou willen kijken… Het gaat erom dat je voor de voortgang, de ontwikkeling en vernieuwing van je bedrijf een aanpak kiest die écht werkt. Een aanpak die zo goed werkt omdat hij optimaal aansluit bij de manier waarop individuele en groepen mensen functioneren.

Maak kennis met het boek Waarderend Organiseren van Robbert Masselink

Maak kennis met het boek Waarderend Organiseren van Robbert Masselink

Het waarderend werkboek geeft een levendige en praktische schets van AI in de Nederlandse en en Belgische praktijk. De term Appreciative Inquiry staat voor waarderend onderzoek, gestoeld op veranderingen in organisaties die op een positieve manier wordt ingestoken. Het voorwoord is geschreven door de grondlegger van Appreciative Inquiry in Amerika, David Cooperrider. Het is dit een baanbrekend boek en het eerste Nederlandstalige standaardwerk rond Appreciative Inquiry en is rijk gevuld met case-studies, verhalen, instrumenten en praktische suggesties. Het boek

Waarderend organiseren – AI in de praktijk

De populariteit van AI als veranderkundige methode is in Nederland in de afgelopen jaren snel gegroeid.

In 2011 verschenen:

  • Praktisch boek over Appreciative Inquiry (AI)
  • Het Waarderend Werkboek.

In dit boek gaan Robbert Masselink en Jelmer IJbema in op het waarderend proces van verandering en beschrijven zij de stappen en principes die daarbij horen. Het boek bevat talrijke oefeningen, technieken en checklists voor de lezer om de methode in de praktijk toe te passen. Ook ditmaal hebben diverse professionals die met AI in de praktijk een bijdrage geleverd. Ben Tiggelaar, auteur van het boek Dromen, Durven en Doen, schreef het voorwoord voor het boek.

Publicaties

Bijdrage aan: Diverging conversations through facilitation – 24 target case

Yes! Het nieuwe boek ‘Diverging Conversations through Facilitation – 24 Targeted Cases’ is uit. De hoofdredactie ervan was in handen van Henri Haarmans en Jan Lelie. In het boek staan 24 internationale praktijkvoorbeelden over het faciliteren van processen in organisaties. De titel drukt goed de paradox uit waarmee facilitators te maken hebben: om je doel te bereiken moet je soms divergeren. Deze ‘omweg’ wordt door opdrachtgevers soms als vreemd of omslachtig ervaren: je kunt toch recht op je doel afgaan?! Door deze ‘omweg’ te bewandelen bereik je echter een beter en meer gedragen resultaat en wordt het doel van de opdrachtgever vaak sneller bereikt. Zelf heb ik een bijdrage geleverd met een casus over ‘Leadership skills’ bij de gemeente Amsterdam. Ben je geïnteresseerd in het boek, stuur ons dan een mail.

De waarderende dialoog

Een artikel over Appreciative Inquiry en coaching, tijdschrift voor Coaching, 2006.

Inleiding:

De laatste tijd is er groeiende aandacht voor Appreciative Inquiry (AI), een aanpak voor positieve organisatieverandering. Binnen deze aanpak neemt de dialoog een bijzondere plaats in. Dit artikel beschrijft de principes en de aanpak van AI en belicht de waarderende dialoog als instrument voor verandering. Voor coaches is AI interessant vanwege het generatieve karakter van het proces, waardoor cliënten acties ondernemen op basis van wat ze in hun leven en werk echt belangrijk vinden. Hierbij neemt de taal die de coach hanteert een centrale plaats in.

Toepassing van appreciative inquiry bij intervisie

Een bijdrage van Robbert Masselink aan het Praktijkboek Intervisie (M. Bellersen en I. Kohlman, 2009) over Appreciative Inquiry en het positieve effect ervan bij het proces van intervisie.